Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Ved dødsfall/ Akutt hjelp ved dødsfall
AKUTT HJELP VED DØDSFALL
Ta kontakt med legen. Dersom hjemmesykepleie er involvert er det gjerne de som kontakter lege.
Begravelsesbyrået står alltid til tjeneste og er behjelpelig med å hente avdøde, og frakte avdøde til nærmeste naturlig plass for oppbevaring.
Dersom dødsfallet er mer uventet vil politiet rutinemessig sjekke dødsfallet. Politiet vil da avgjøre om de krever en rettslig obduksjon. I så fall vil de be begravelsesbyrået om å rekvirere transport av den døde til Gades institutt, som foretar obduksjonen. Politiet dekker alle de kostnader dette måtte medføre.
Dersom politiet vurderer at obduksjon ikke trengs, står pårørende fritt til å kontakte begravelsesbyrået for å hente den døde.
Skjer dødsfallet mer enn 20 km fra begravelsesbyrået dekker NAV utgiften til båretransport i Skandinavia.
Skulle dødsfallet skje utenfor Skandinavia så blir det forsikringsselskapet som dekker utgiftene til båretransport – NAV dekker kun innenfor Skandinavia.
Egenandelen ved transportstønad endrer seg hvert år. Ta kontakt med gravferdsbyrået for info og hjelp med søknad.