Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Ved dødsfall/ Min egen gravferd
MIN EGEN GRAVFERD
Noen mennesker ønsker å planlegge sin egen gravferd. Noen fordi det ikke finnes noen nære slektninger eller pårørende som kan gjøre det, andre fordi de ønsker å spare de nærmeste for alle beslutningene en gravferd medfører, og noen ønsker å bestemme selv.
Du kan ta kontakt med det begravelsesbyrået du ønsker skal ha ansvaret for din gravferd, og avtale en planleggingssamtale med byrået. De har ofte erfaring med å ta imot personer som ønsker å snakke om avslutningen på livet og hvordan de ønsker at det skal bli gjennomført.
Du kan også ta kontakt med døvepresten dersom du ønsker en kirkelig gravferd, og ha en samtale om hvordan du ønsker det skal gjøres. Døvepresten kan også være med på planleggingssamtalen med gravferdsbyrået.