Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Ved dødsfall/ Tolk
TOLK
Du må søke og ha fått innvilget tolk for døve, døvblinde og hørselshemmede før du kan bestille tolk fra NAV tolketjeneste.
Søke om tolk:
Rett til tolk
Retten til tolk er hjemlet i flere lover og blir betalt av flere instanser.
Etter folketrygdloven § 10-8 faller retten bort når tolking kommer inn under andre sektorers ansvarsområder.
-
Folketrygden dekker tolking ved lege/helsetjeneste (poliklinisk/dagpasient), i arbeid, høyere utdanning (høgskole og universitet) og dagligliv. Dette er hjemlet i folketrygdloven § 10-7.
-
Helseforetaket dekker tolking ved innleggelse og opphold på sykehus. Dette er hjemlet i pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 3.
-
Domstolene dekker tolking ved rettsforhandlinger. Dette er hjemlet i domstolloven § 137.
-
Politiet dekker tolking ved henvendelser fra politiet. Dette er en følge av forvaltningslovens regulering av plikter og rettigheter i all offentlig saksbehandling (§ 11 og § 17). Lovparagrafene om rett til tolk følger den hørselshemmede/døve som har tolkehjemmel.
Hørselshemmede som ikke kan tegnspråk, kan også bestille skrivetolk.
Hvordan bestiller du tolk?
Tolketjenesten har vanlig kontortid mandag-fredag.
Logg inn på tolkebestilling.nav.no med bankID og bestill tolk.
Du kan også kontakte dem direkte for å bestille.
Du kan sjekke lenken for kontaktinformasjon:
https://www.nav.no/no/person/hjelpemidler/hjelpemidler-og-tilrettelegging/tolketjenesten
Bildetolketjenesten
Vi har også bildetolktjenesten. De har åpent mandag-fredag kl 08-20.
Samtalene skal vare maks 20 minutter.
Mer informasjon i lenken:
Akuttolk
Akuttolk har et nasjonalt nummer 99 48 18 10 som kan benyttes hele døgnet.
Du kan ringe, sende sms eller ha videosamtale.
Når er det akutt? Når det ikke kan vente til neste dag, ved for eksempel:
-
sykdom
-
ulykke og skade
-
brann
-
kontakt med politiet
Akuttvakten kan brukes av alle, enten du er døv, døvblind eller hørselshemmet, eller om du skal ha en samtale med en som er det. Akuttvakten avgjør sammen med deg om situasjonen er akutt, og akuttvakttjenesten vil deretter finne ledig tolk.