Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Sorggruppe / Generelle erfaringer
GENERELLE ERFARINGER
Alle opplever tap og sorg i løpet av livet, uavhengig av hørsel. Hørende har den muligheten å løfte opp telefonen og ta kontakt med de de trenger og delta på ulike sorggrupper. Døve kan også det med tolk. Tilbakemeldingene vi har fått er at det var så deilig å kunne komme på sorggruppe uten å tenke på om det dukker opp tolk. Det å slippe den belastningen gjør at sorgprosessen ikke blir forlenget. Vi gjennomførte 5 samlinger, det var veldig lærerikt – vi blir aldri utlært.
Våre erfaringer vi har lagt ut her på nettsiden er forbindelse med våre erfaringer mht sammensetting av gruppe, visuelle forstyrrelser, praktiske ting som hvordan rommet skal være o.l. Gruppesammensetningen for døve er som sagt utfordrende, men hvis gruppeleder vet at to deltakere ikke kan være i samme rom, så kan de splittes opp i to ulike grupper. Deltakerne vet ikke hvem andre som deltar før de samles første gangen. Selv om deltakere i prøveprosjektet hadde ulike forutsetninger så hadde de stort utbytte av å dele det med hverandre – det å kjenne seg igjen i andres erfaringer gjør at de tenker mindre at de er gale, syke eller unormale. Også det å sette ord på sorgen. Så med våre erfaringer er dette tilbudet utrolig viktig, det bidrar til en bedre psykisk helse selv om en har mistet noen.