Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Sorg / Ritualer og seremonier ved dødsleie og gravferd
Den norske kirke
Begravelsesrituale:
Troen på Jesus gir frelse. Bety gravferdsrituale ikke for den avdøde, men for de levende.
Gi trøst gjennom fellesskap, minnes avdøde. Også vise håpet om det evige liv.
Ved dødsleie:
Sykehus og sykehjem ofte har prest. De spør da dere om dere vil prest komme.
Hvis den døende aktiv i sin lokale kirke eller Døvekirken, kan kontakte sognepresten/døvepresten.
Vanlig prest tilby sjelesorgsamtale, bønn, lese bibelen. Kan også nattverd.
Etter dødsfall:
Ikke noe fast rituale, personell ordner vask og stell. Begravelsesbyrået ordner med skjorte/langkjole og legge i kisten.
Hvis dere nære vil, kan gi klær de kan bruke. Hendene foldes på brystet.
Kan båreandakt dersom nære ønsker.
Sorgsamtale:
Etter begravelsesbyrå eller dere nære gi beskjed til menighetskontor ifm død, prest ta kontakt med dere avtale tid sorgsamtale.
Av og til dette første gang prest møte dere. Vanlig 3-4 personer med, 1-2 timer. Ta opp minnetale, prest forberede hvilke bibeltekster og hva ta opp i gravferdstalen.
Gravferd:
Seremoni i kirke eller kapell. Rom sentralt er kisten, pynte blomst, kranser.
Seremonien inneholder sang/ifm Døvekirken tegnspråksalmer og/eller poesi, minnetale om avdøde, skriftlesning, tale, Fadervår, jordpåkastelse, senkning av kisten, løftesord og velsignelse.
Både begravelse og kremasjon vanlig.
Begravelse= kisten senkes helt ned, være åpen når folk går. etterpå kirkegårdens ansatte fylle den.
Minnetalen = presten skal fortelle på vegne av familien, eller familien vil tale selv.
Skriftlesning = kan velge mellom mange, presten blir kjent med dere og velger ut hvilke hen mener passer.
Vanlig ha minnestund etterpå. Hjemme hos nærperson, hjemme hos avdøde, menighetslokale eller leid lokale. Ofte serveres mat.
Etter gravferd: Ofte inviteres de som har mistet noen det siste året på allehelgensgudstjeneste (første søndag i november). Se eget punkt.