Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Sorg / Traumereaksjoner
TRAUMEREAKSJONER
Mange tap medfører traumatiske opplevelser for de etterlatte. Ved plutselige og dramatiske dødsfall kan traumereaksjonene bli dominerende. Påtrengende minner eller «flashback» er gjenopplevelser av det som skjedde. Det kan være minner fra måten en fikk dødsbudskapet på, minner fra selve dødsfallet (dersom en var til stede) eller andre sterke opplevelser knyttet til dødsfallet. Minnene kan komme når en er våken, eller som mareritt om natten. Som oftest er det visuelle minner. Ytre påminnere kan igangsette minner fra andre sansekanaler: luktminner, berøringsminner og eventuelle smaksminner for eksempel knyttet til gjenoppliving. Ofte er disse påtrengende minnene så ubehagelige at sørgende vil forsøke å unngå alt som kan igangsette dem, som steder, situasjoner og personer som kan vekke minnene. Alt som var til stede da man opplevde traumesituasjonen, kan trigge i etterkant, enten det var noe en spiste, luktet, så, hørte eller berøringsinntrykk. Livet kan bli vanskelig dersom man i ettertid får sterkt behov for å unngå slike traumepåminnere. I tillegg til minner som kommer ubedt, og unngåelse reaksjoner, er økt beredskap og årvåkenhet en vanlig traumereaksjon. Sorg- og traumereksjonene kan bli så sterke at sørgende «stenger av» alle følelser for å beskytte seg selv.