top of page

Sorggruppe / Gruppeopplegg

GRUPPEOPPLEGG

Prosjektgruppa hadde på forhånd laget til 5 samlinger i stedet for 7 pga utprøvingsperioden. Opplegget var skrevet med teori for gruppeleder, ulike tema og øvelser. Det var uoverkommelig – så det måtte justeres etter hver samling. Også er det viktig å se på gruppens behov, årstid o.l når en setter opp opplegget. I stedet for å lage et opplegg for samling 1-7, blir det lagt ut temaer, sånn at fremtidige gruppeledere kan sette sammen et opplegg som passer de selv best og gruppen.

Gruppeopplegg planlegging

Prosjektgruppa hadde på forhånd laget til 5 samlinger i stedet for 7 pga utprøvingsperioden. Opplegget var skrevet med teori for gruppeleder, ulike tema og øvelser. Det var uoverkommelig- så det måtte justeres etter hver samling. Også er det viktig å se på gruppens behov, årstid o.l når en setter opp opplegget. I stedet for å lage et opplegg for samling 1-7, blir det lagt ut temaer, sånn at fremtidige gruppeledere kan sette sammen et opplegg som passer de selv best og gruppen.

Forberedelser for gruppeledere

Selv om en planlegger samlingen godt, så er det viktig at gruppeleder leser seg opp på forhånd og leser evalueringen fra forrige samling. Det er for å unngå at gruppeleder sitter og ser i papirene, og det gir deltakere en trygghet å se at gruppeleder kan stoffet og vet hva de snakker om. Og det er umulig å følge opplegget for dagen slavisk, en må følge strømmen i gruppen og supplere med det en har planlagt inn der hvor det passer. Det er ikke et kurs, heller ikke undervising. Og det skal være rom for at deltakere får snakket ut, men gruppeleder skal alltid ha styringen og lede gruppen. 

Det ble også nevnt at de følger med på videoer som har blitt lagt ut i det siste, en sier at de føler at kontakten blir holdt selv om det er bare videoer på instagram/facebook. «Det er som at du passer på oss og gir oss råd».

Avklare hvem som har ansvaret

Det er viktig å avklare lenge før samlinger starter hvem av gruppeledere som skal være kontakt personen, og holde seg til det. Det er også greit å ha en back up plan i tilfelle uforutsette ting og en av ledere ikke kan stille opp. Deltakere får utdelt telefonnummer og mailadresse av den ansvarlige, men en skal også si klart og tydelig at det skal ikke brukes til en til en samtale. Men kan avtale å ha en-til- en samtale. Spørsmål om ulike ting til gruppe, praktiske ting o.l.

Det ble også brukt en messengergruppe for å avtale tid for neste samling, selv om det er til stort fordel å ha alle datoer på plass før samlingene starter.

Temaer til samling

Utprøvingen som ble gjort foregikk på høsten, hvor Allehelgensdag falt inn imellom. Dette er også et tema som er viktig å ta opp med gruppen. Også høytider og sorg. Og det kan også være greit å ta med dagsaktuelle temaer, som f.eks. under vår utprøving var det en del snakk om covid- 19, hva slags påvirkning det hadde for dems sorg- finne metoder som hjelper de i denne situasjoner.

Det er også et fordel for gruppeledere å holde seg litt oppdatert på hva som skjer på nettet, er det noen spesielle tema som kan være triggende for deltakere? Det kan også tas opp i gruppen.

Temaer som kan trigge

Under vår utprøving ble det tatt temaer som rusmisbruk da det var reportasje om rusmisbrukere og tilbud som ikke fungerte- dette var også et tema som noen av deltakere følte var en trigger. En deltaker kunne fortelle at vedkommende satt i flere timer og leste seg opp og ned på rusmisbruk og selvmord, det var for å finne løsninger på hvordan vedkommende kunne stoppe selvmordet som allerede hadde skjedd. Det ga vedkommende større skyldfølelse fordi at det var for sent.

Språk

I dette prosjektet er det for tegnspråkbrukere, så det er stor fordel at alt foregår på tegnspråk. Gruppeledere bør beherske tegnspråk godt og kunne formidle på tegnspråk godt nok til at deltakere forstår og blir forstått. Med misforståelser under samling pga en ikke forstår hverandre kan føre til at dynamikken endres og deltakere velger å lukke seg. Gruppeleder oppdaget fort at når det sterke følelser i bildet så blir tegnene av og til store, av og til små og midt i gråt som kan gjøre at det blir vanskelig å forstå. Da kan gruppeleder følge opp med spørsmål istedenfor å si :” jeg forsto ikke hva du sa?”si heller : “Jeg skjønner at du sa at du …... , kan du utdype det litt mer? Eller: jeg ser at du reagerer kraftig nå, hva var det som fikk deg til å reagere sånn?”

Det er en klassisk selvforsvarsmekanisme å gjemme ansiktet sitt når en gråter, når det er snakk om døve- så kan ikke snakke mens en gjemmer ansiktet sitt. Et lite tips som vi i prosjektet har sett fungere er å gi det halvt- et minutt. Legge en pakke med kleenex ved siden av vedkommende, kanskje vedkommende da reiser seg opp og snakker videre. Eller tørker tårene og gir ordet til noen andre. Viktigste er å la personene reagere som de ønsker uten å avbryte det fordi man ikke ser tegnene eller ansiktet.

Det er også greit å ha i bakhodet at noen har behov for å uttrykke seg gjennom banning, og det er lov. Det er dems måte å uttrykke seg på der og da. Gruppeleder kan istedenfor spørre deltakeren, hva var det som fikk vedkommende til å bruke akkurat det ordet? Kanskje hjelpe deltakeren med å finne andre ord eller måter å uttrykke seg på hvis det er behov.

Oppgavehefte

Det ble også laget et hefte til deltakere med tema og muligheter for de å gjøre små oppgaver, sette inn emojier for å uttrykke seg. Med denne heftet hadde gruppeleder en bordtavle i A3 format, dette ble fort lagt bort da dette ikke fulgte strømmen til gruppen og temaer ble byttet om etter hva vi snakket om.

Intervall på samlingene

Noen av deltakere ønsket at vi skulle ha oftere samlinger, men siden vi la ut rutinemessig på instagram og facebook tips og metoder så følte de at det hjalp. Det er også med på å avlaste gruppeledere, så klart blir det samtaler mellom samlingene- men med råd og tips så blir det mindre.

Kontakt mellom gruppeledere og deltakere

Det er viktig å avklare lenge før samlinger starter hvem av gruppeledere som skal være kontakt personen, og holde seg til det. Det er også greit å ha en back up plan i tilfelle uforutsette ting og en av ledere ikke kan stille opp. Deltakere får utdelt telefon nr og mailadresse av den ansvarlige, men en skal også si klart og tydelig at det skal ikke brukes til en til en samtale. Men kan avtale å ha en-til- en samtale. Spørsmål om ulike ting til gruppe, praktiske ting o.l.

Det ble også brukt en messenger gruppe for å avtale tid for neste samling, selv om det er til stort fordel å ha alle datoer på plass før samlingene starter. Men pga pandemien og uforutsette ting var det greit å bruke messenger gruppe.

Som det ble nevnt under punktet for gruppeopplegget om innleggene til instagram og facebook gruppen så er det en form for kontakt mellom deltakere og gruppeledere.

Kontaktinfo

Hege R. Lønning
HL553@kirken.no
952 09 906

STOTTET-AV-DAM.png
  • Facebook
  • Instagram

DESIGN: DUGG DESIGN

bottom of page