Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Sorg / Hva er sorg?
VANLIGE SORGREAKSJONER
I dag ser man på sorgprosessen som et samspill mellom individet og omgivelsene. Det er færre og færre som forfekter at alle sørgende må gjennom alle fasene av sorgen. Vi vil allikevel nevne de fire klassiske sorgfasene, da disse gir uttrykk for både følelser og reaksjoner som de fleste sørgende vil kjenne igjen.
Sjokk
Tapet fører ofte til en sterk sorgreaksjon og varierende grader av fornektelse, lammelse eller sjokk viser seg i denne fasen av sorgen. I en slik fase er det vanskelig å akseptere det som har skjedd.
Skyld og sinne
I denne sorgfasen innser en at tapet er virkelig. Du kan kjenne på skyld for ting som har skjedd. Samtidig kan du begynne å bebreide deg selv for at du ikke foretok andre valg. Når sorgen gjelder et dødsfall kan en føle at en på en eller annen måte skulle ha forhindret dødsfallet. En kan også føle at en skulle vært mer til stede for den døende.
Er det sorg over et familiemedlem som misbruker rusmidler, kan en tenke at en ikke har vært en god nok forelder, søsken osv. Det er også i denne fasen vi ser at helsepersonell får massiv kritikk, eller at familiefeider blusser opp. Sorgreaksjonen kommer til uttrykk som et behov for å rette sinne mot noen eller noe.
Forhandling
Dette er en fase der vi prøver å kjøpslå. Kanskje prøver du fortvilet å få legen til å endre på det som er uunngåelig. Kanskje ber du til en høyere kraft, og lover av hele din sjel at dersom alt går bra eller blir ordnet opp i, så skal du gi noe tilbake av deg selv.
Når du klarer å akseptere situasjonen, og du klarer å bære dine egne sorgreaksjoner, vil du oppleve en forløsning av sorgen. Det betyr ikke at den aldri mer vil være vond å bære, eller at du dermed er ferdig å sørge. Men ved å akseptere situasjonen kan du gi rom for å la dine følelser komme til uttrykk. Det kan for eksempel være behovet for å le og finne på koselige ting. Eller å gråte og tilbringe tid med andre som også sørger.