Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Ved dødsfall/ Arveoppgjør/skifte
ARVEOPPGJØR / SKIFTE
Det er mange ting en må ta stilling til i et arveoppgjør etter at noen som sto en nær har gått bort.
Arveloven, gyldig testament og slektninger avgjør hvordan arven skal fordeles. Er det flere arvinger, må de sammen ta stilling til hvilken skifteform som skal benyttes ved arveoppgjøret, og hvem som skal fordele arven etter den avdøde. Noen ganger er det enkelt og rett frem, andre ganger tar det lang tid å få ordnet med alt.
Det kan være vanskelig å vite hvor man begynner med arveoppgjør.Mange etterlatte er overrasket over hvor mye papirer og skjemaer som må ordnes etter at noen dør. Selv om familieforholdene er gode og dødsboet ikke spesielt komplisert, kan denne oppgaven føles uoverkommelig for mange. Det skal fylles ut korrekte skjemaer, i riktig rekkefølge, og med de rette fullmaktene.
Når gravferdsbyrået har fått informasjonen de trenger av de etterlatte, sender de inn melding om dødsfall til tingretten. Dette er så de skal få en rask registrering. Tingretten venter så på å motta dødsattest fra lege som konstaterte dødsfallet. Når de har fått dette, sender de informasjon (på epost) til de etterlatte. Mange etterlatte tar selv raskt kontakt med tingretten pr telefon, for å komme hurtig i gang med arveoppgjøret. Tingretten sender ønsket skifteform til de etterlatte, og først da kan retten utstede en skifteattest, som gir arvingene mulighet til å disponere over boet og bankkontoer.
Det er vanligst å skifte boet privat. Privat betyr at arvingene overtar ansvar for dødsboet, oppgjør av gjeld og fordele arv.
Ved offentlig skifte tar skifteretten seg av fordeling av arv.
Før dere avgjør hvilken skifteform dere ønsker, er det lurt å få en oversikt over den avdøde sin økonomi, slik at en får oversikt om det er noe en kan håndtere uten hjelp fra skifteretten.
Det anbefales at arvinger undersøker nøye hvilken skjemaer og fremgangsmåte som er mest hensiktsmessig til valg av skifteform i deres tilfelle.