Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Ved dødsfall / Minnesamvær
Minnesamvær
Etter seremonien kan det være godt å samle familie, venner og tilreisende til et minnesamvær. Å samles kan ha en stor betydning i en vanskelig tid og en god hjelp i eget sorgarbeid. Et minnesamvær kan gjennomføres på forskjellige måter, og gir familie og venner mulighet å dele minner og vise hverandre støtte og omsorg. Det kan være godt å møtes på en litt mer uformell måte.
I Norge har vi lang tradisjon med minnesamvær. Men det er ingen regel på hvordan dette arrangeres. Det kan være i hjemmet, i et leid lokale eller på en restaurant. Noen inviterer åpent slik at alle kan delta, mens andre inviterer bare de nærmeste.
Hvordan lede et minnesamvær
Vi anbefaler at en person får ansvar med å lede minnesamværet.
Det innebærer å ønske velkommen og gi rom for å holde taler eller dele minner og historier om avdøde. Annet innhold kan være tenning av lys, bildefremvisning eller sang og musikk.
Den som leder holder oversikt over innslagene og avrunder når det hele er over.
Matservering
Det er vanlig å servere noe mat og drikke. Menyen kan være f.eks. snitter, kake og kaffe. Andre serverer varmmat som suppe, tapas eller koldtbord. Dette er helt opp til de etterlatte å bestemme.
Minnesider
Når et menneske vi er glad i går bort, er det mange som ønsker å gi uttrykk for sine tanker og følelser. Noen har kanskje ikke hatt mulighet å delta i gravferden, mens andre har noe på hjertet som de ønsker å dele med familien og venner.
Mange gravferdsbyråer oppretter minneside til alle de som dør i deres kommuner – en nettside som enkelt kan administreres av de etterlatte. Her kan alle som ønsker legge inn sine tanker, hilsener og bilder.
Å få dele slike personlige minner og tanker, kan ha stor verdi når vi mister noen vi er glad i, og bli en mulighet for å bearbeide sorgen i fellesskap.
Gjennom minnesider kan alle som ønsker å hedre og minnes den avdøde få muligheten til det. Mange gravferdsbyrå linker direkte hvor en kan bestille blomster hjem til familien eller til seremonien. Praktiske informasjon om seremonien finnes ofte på denne siden.
Hva skriver man om på en minneside?
Dette vil selvfølgelig variere fra person til person, men det trenger ikke handle om de store opplevelsene. I ettertid kan de små og nære minnene være de beste å huske, og å dele. Minner om samtaler, reiser, naturopplevelser og pussige episoder kan være gode å dele med andre.
Opprettelse og bruk av minneside
Minnesiden kan opplyses om i dødsannonsen, på Facebook, i en e-post til dine venner og familie, eller på programmet som lages til gravferden. Dette kan avtales i sorgssamtalen sammen med gravferdsbyrået før begravelsen.
Minnesiden på internett er et gratis tilbud. Familien kan velge å avslutte minnesiden etter en periode, eller å holde den åpen som et varig minne.