Råd til hvordan bistå pårørende
Du kan være til best hjelp gjennom å være der med den (de) etterlatte, men også respektere at hun/han har behov for å være alene. Det viktigste er ikke hva du sier, men at du har tid til å lytte og kan dele sorgen. Respekter at den sørgende tar pauser i sorgen, og kan le og more seg, selv like etter dødsfallet. Gi gjerne hjelp med praktiske ting, men forsøk å ikke ta over. Da blir den etterlatte mer hjelpeløs og passiv. Hvis du er usikker på hvordan du best kan hjelpe, så spør direkte. De sterke reaksjonene kan noen ganger medføre at den sørgende blir irritabel, og konflikter kan oppstå. Ikke ta dette personlig.
Husk å bry deg over tid. Mange opplever at andre ”glemmer” den døde for fort, at det alltid er dem som må ta opp den døde i samtaler. Det er viktig at en gir etterlatte mulighet til å snakke om den døde selv etter lang tid, og våger å strekke seg ut og starte en samtale.
Ved dødsfall/ Stønader fra NAV
STØNADER FRA NAV
Gravferdsstønad
I folketrygdloven om gravferdsstønad (§7-2) står det at hvis du er medlem i folketrygden kan du få behovsprøvd gravferdsstønad. Du kan få inntil et bestemt beløp som fastsettes av Stortinget. Stønaden skal dekke faktiske utgifter i forbindelse med dødsfall og gravferd.
Gravferdsstønad etter 1. ledd er ikke behovsprøvd om avdøde var under 18 år. Dette gjelder også dødfødte. Det blir dekket faktiske utgifter inntil et gitt beløp.
Sjekk lenken for hvor mye du eventuelt kan få:
Dere må passe på å sjekke med fagforeningene deres, fordi noen av disse har stønader til dødsfall av barn.
Båretransport
Du kan også søke støtte hvis båren må transporteres mer enn 20 km til gravplassen. Avdøde må være medlem i folketrygden.
Denne støtten dekker de nødvendige utgifter til transport fram til nærmeste gravplass hvor avdøde bodde (folkeregistrert adresse). Det er en egenandel.
Det er egne regler hvis dødsfallet skjedde i utlandet, eller ved dødsulykker på arbeidsplassen. Ditt begravelsesbyrå kan hjelpe deg med å søke.
Fristen er senest 6 måneder etter dødsdato.